Our Choice Collection

Heeft u vragen over bijvoorbeeld de verzorging van een specifieke plant? Dan kunt u het best naar een bloemist of tuincentrum bij u in de buurt gaan. Op deze pagina vindt u de antwoorden op de meest gestelde algemene vragen.

1. Hoe vaak moet ik mijn plant water geven en wat is de beste standplaats?


Dat hangt af de soort plant. Bij de plantinformatie op deze website kunt u de nodige verzorgingstips vinden. Ook op de steker staat in symbolen aangegeven welke verzorging uw plant vraagt.


2. De bladeren van mijn plant hangen slap maar de grond is vochtig, hoe kan dat?

Als de bladeren van uw plant slap blijven hangen, terwijl de grond vochtig is, kan de plant  ‘verdronken’ zijn. Waarschijnlijk zorgt u té goed voor uw plant, of u geeft te onregelmatig water. De plant heeft dan te lang met natte voeten gestaan waardoor de wortels door zuurstofgebrek deels zijn afgestorven. Wortels hebben naast vocht ook zuurstof nodig. Als u te veel water geeft is er niet voldoende lucht in de grond om de wortels van zuurstof te voorzien. Ze kunnen dan geen water opnemen en dus gaan de bladeren slap hangen of ze worden geel. Het kan ook zo zijn dat de wortels al aan het rotten zijn. Kijk na of er geen water in de pot staat, gooi dit weg als dit het geval is en geef voorlopig even geen water tot de grond bovenop een beetje is ingedroogd. Misschien redt uw plant het dan, meestal hebben ze zo een klap gehad dat ze er niet meer bovenop komen.


3. Kan ik mijn plant ook eten?

Alleen de vruchten van de Cucumis sativus zijn eetbaar. De andere planten die opgenomen zijn in de Our Choice Collection zijn bedoeld als sierplant en dus niet geschikt voor consumptie. Ook de kruiden zoals Lavendel zijn niet geschikt voor gebruik in de keuken! Sommige planten zijn zelfs giftig, op het etiket staat aangegeven of dit zo is.


4. Wat kan ik doen om mijn plant zo gezond mogelijk te houden?

Wanneer een plant in de stress raakt (te droog, te nat, te veel zon of te donker), is hij net als mensen vatbaarder voor ziekten en insecten. Het is dus erg belangrijk om uw planten te verzorgen zoals op deze website staat aangegeven.


5. Wat kan ik doen tegen bladluis?

Bladluizen zijn echte boosdoeners voor onze planten, ze komen in grote hoeveelheden voor, om niet te zeggen met massa’s.  Ze worden op de planten gezien wanneer er een teveel aan voedingstoffen is. Het zijn kleine (meestal groene of bijna zwarte)  insecten die zich met hun speciale snuit te goed doen aan de planten sappen. Bladluizen kunnen veel schade  aanrichten, het is dan ook belangrijk op tijd in te grijpen. Ze kunnen uw plant echt verminken, voorbeelden zijn vergeling van uw plant, bladeren die vervormen of  verwelken. Het kan zelfs zo erg worden dat de plant afsterft! Bij tuincentra en bloemenwinkels zijn speciale bestrijdingsmiddelen te koop, vaak op biologische basis. Wat ook schijnt te helpen is de plant besproeien met een lage dosering spiritus en groene zeep. Doe dit in de avond zodat niet de zon er op staat te branden. Andere tips; Steek een paar lucifers met de kop naar beneden in de grond. De zwavel in de grond houdt bladluizen op een afstand. Een teentje knoflook in de grond helpt vaak ook.


6. Wat kan ik doen tegen spint?

Spint zijn bijna onzichtbare spinnetjes die vooral aan de onderkant van het blad zitten. Wanneer de aantasting ernstig is zullen zich ook in de groeipunten nestelen. De eerste tekenen van Spint zijn de spinragjes waar druppels aan blijven hangen. Eigenlijk is spint heel moeilijk te bestrijden. Voorkomen is dan ook beter. De beste manier is om  de planten en hun omgeving licht vochtig, Spint heeft namelijk een grote hekel aan water!  Ontdekt u een aantasting? Verwijder dan zo snel mogelijk de aangetaste delen. Spoel vervolgens de plant grondig af met een oplossing van spiritus en zeepsop.