Our Choice Collection

Skimmia japonica Temptation

Tuinplant met opvallend mooie opbouw, veel bessen die goed zichtbaar zijn

Skimmia japonica ‘Temptation’ uit de Our Choice Collection is het resultaat van een kruising in 1989 en bijna 20 jaar selectiewerk. Opvallend aan deze plant is de goede verhouding in de opbouw en de grote hoeveelheid helderode bessen. De bessen zijn mooi over de plant verdeeld en duidelijk zichtbaar (bovenop het blad).

Skimmia is een latinisering van het woord Skimmi, dat de Japanse volksnaam is van de plant. Japonica geeft aan dat de plant afkomstig zou zijn uit Japan. Alle Skimmia’s bloeien rijk, maar niet alle planten geven zomaar bessen te zien in het najaar. Daarvoor heb je per se mannetjes en vrouwtjes nodig. Uitsluitend vrouwelijke planten dragen bessen. Het maakt niet uit welke soort(en) of variëteit(en) bij elkaar worden gezet; als er maar van elk geslacht een exemplaar aanwezig is.

 

Deze plant is bestemd voor decoratie en niet voor consumptie!


Verzorging

Skimmia is van nature een bosplant. Daarom groeit dit gewas het beste op een enigszins beschaduwde plaats. Planten die in de volle zon staan krijgen vaak witte bladranden. Skimmia’s houden bovendien van een voedzame, goed doorlatende en humushoudende, lichtzure grond. De planten behouden in de winter hun blad. De plant is geschikt voor binnen en buiten, of dat nu de huiskamer, het balkon, het terras of de tuin is. Ook in de winter kan Skimmia buiten worden gepresenteerd, want de plant is vorstbestendig. Om de planten bessen te laten dragen is op z’n minst één mannelijke en één vrouwelijke exemplaar nodig. De planten zijn namelijk tweehuizig, waardoor alleen de vrouwelijke planten vruchten vormen. De mannelijke planten stellen echter niet teleur. Ze bezitten opmerkelijke forse bloemtrossen en zijn daarom als bloemstruik in trek.