Our Choice Collection

Ficus carica Brevas

Tuin- en terrasplant, eetbare en decoratieve vruchten (vijgen), veel water

Ficus carica Brevas (vijgenboom) is een boom die vooral te vinden is in de droge gebieden rond de Middellandse zee. Er bestaan meer dan 750 soorten, waarvan deze Ficus de bekendste is!

De Ficus carica Brevas uit de Our Choice Collection valt wel erg op door zijn frisgroene handvormige blad en zware vruchten. De vijgen zijn visueel aantrekkelijk én eetbaar. De vruchtencyclus is bijzonder. In het tweede jaar rijpen de vruchten van het voorgaande jaar op de oudere takken met soms wel 3 of 4 knoppen per tak. Tegelijkertijd vormen zich in de bladoksels (de nieuw te vormen takken) vruchten voor een tweede oogst (vanaf augustus). Vroeg in het voorjaar zijn de oudste vruchten rijp en kunnen deze geplukt worden.


Verzorging

De Ficus carica Brevas groeit in zeer verscheiden gebieden met verschillende klimaten. In ons klimaat doet hij het dus prima en zijn de vijgen ook eetbaar. De plant heeft veel water nodig en kan zowel in de zon als in de schaduw staan. Als hij in de winter goed wordt toegedekt, geeft hij jarenlang plezier als tuin- of terrasplant.

Mest de Ficus carica één tot twee keer per maand bij met voeding voor kuipplanten. Voor de kwaliteit van de vruchten is het beter dat de grond niet te vochtig is (grond met een hoog calciumgehalte bevordert de kwaliteit overigens ook). Snoei deze soort alleen in het vroege voorjaar en wanneer het nodig is. Bijvoorbeeld de droge, beschadigde of verknoopte uiteinden.