Our Choice Collection

Olea europea

Winterharde tuinplant, zonnige standplaats, regelmatig snoeienOlea europea is de meest geschikte Olijfsoort voor het West-Europese klimaat en echt winterhard. De Olea europeae uit de Our Choice Collection is potgekweekt en heeft een mooie, zware kwaliteit stam.

Olijfbomen hebben zich circa 6000 jaar geleden verspreid vanuit Palestina naar de gebieden rond het oostelijk deel van de Middellandse Zee, zoals Syrië en Klein-Azië. In de cultuur van het Joodse volk wordt de boom nog steeds als symbool van vrede en geluk gezien. Al duizenden jaren wordt de boom in de literatuur van landen rond de Middellandse Zee genoemd, zoals in Griekse mythologie. Volgens de Griekse mythologie schonk Pallas Athene in haar wijsheid een olijfboom aan de stad Athene. Nog steeds staat er daarom een olijfboom op de Akropolis.

Deze plant is bestemd voor decoratie en niet voor consumptie!


Verzorging

De Olea europea is winterhard maar staat wel graag op een zonnige standplaats. Voor de olijf is het van belang dat deze in goed doorlatende zanderige kleigrond staat, liefst kalkhoudend, natte voeten zijn dodelijk. Afhankelijk van de groeisnelheid zal eens in de vijf jaar de olijf naar een grotere pot verplant moeten worden. Om de boom in vorm te houden moet deze regelmatig worden gesnoeid.