Our Choice Collection

Gaultheria procumbens

Kleurige tuinplant, ook voor binnenshuis, veel rode bessen op een zwaar gewas

Gaultheria procumbens is een plant die de laatste jaren meer en meer in de belangstelling staat. In zijn oorspronkelijke groeigebieden van Azië en Noord Amerika wordt van het kleine blad ook vaak thee getrokken, vandaar de bijnaam ‘Bergthee’. Bij het wrijven van het blad komt een aangename geur vrij.

De Gaultheria uit de Our Choice Collection valt extra op door zijn volop aanwezige rode bessen boven op het volle, zware gewas. Deze plant is een kleurrijke bodembedekker in de tuin en eveneens graag geziene, sfeervolle gast binnenshuis. Vooral tijdens de kerstperiode! Zowel het stevige glimmende blad, dat in de winter purperbruin verkleurt, als de laatste witte bloempjes en de al in de herfst verschijnende bessen zorgen voor een lange periode van kijkplezier. Vogels schijnen de bessen niet te lusten.

 


Verzorging

Voor het tijdelijke verblijf in de huiskamer zijn er slechts twee verzorgingsregels: een vochtige grond en een lichte standplaats. Na 6 tot 8 weken moet de plant echt naar buiten. Daar wordt hij het liefst in een grote hoeveelheid tuinturf (geen kalk!) aangepland. Het is geen agressieve, woekerende struik. Verwijder de uitlopers als de struik te breed wordt. Snoei de Gaultheria in tot op het oude hout om weer fris blad te krijgen.