Our Choice Collection

Cynara scolymus

Stevige mediterrane terrasplant met decoratief blad, winterhard

Heeft u de Cynara scolymus (artisjokplant) eenmaal in bloei gezien, dan bent u 'verkocht'. De bloem lijkt op een distel: de buisvormige bloempjes staan dicht in een volmaakte krans op het bloemhoofd. Het bloemhoofd van de artisjok wordt omsloten met decoratieve omwindselbladen. Hoe rijper het bloemhoofd, hoe voller en vleziger het uiterljik van deze bladen. De meeldraden zijn erg gevoelig: bij aanraking met bijvoorbeeld een bijentong of -poot trekken de helmdraden zich samen en komt er een snuifje wit stuifmeel vrij uit de helmknoppen. Bloeiende artisjokplanten komen juist op het terras mooi tot hun recht.

Artisjokken zijn architectonische planten met een grote sierwaarde. Dat ze ook nog eetbaar kunnen zijn, is een bonus. De plant die u heeft gekocht, is geteeld als decoratie op het terras. Zou de plant ook nog geteeld worden als voedsel, gaat dit ten koste van de sierwaarde.


Verzorging

De artisjok is een mediterrane plant. Kies daarom altijd voor een warm plekje op het terras, daar waar de zon lang schijnt. Het enige wat de artisjok verlangt, is een humusrijke, zandige en niet lang nat blijvende grond. De plant heeft veel water nodig. Door de plant af en toe bij te mesten blijft hij extra sterk. Met deze verzorging kan de plant de Nederlandse winters overleven (ook in de volle grond).