Our Choice Collection

Lavandula angustifolia

Winterharde tuinplant, sterk geurend, bloeit juli-september

De Lavandula angustifolia uit de Our Choice Collection is een grote, sterke, winterharde plant van topkwaliteit. In Frankrijk noemt men deze soort ook wel la Lavande vraie; de echte of de fijne lavendel, deze geurt het best.

Lavendel is een winterharde, altijdgroene halfheester die vaak gebruikt wordt in tuinen om plantenvakken mee op te vullen. De bladeren van lavendel zijn grijs-groen en lancetvormig. In de zomer (juli tot september) bloeien op de toppen van de stengels blauw-violette bloemen. De bloemen kunnen geplukt en gedroogd worden op een vlakke ondergrond of ondersteboven hangend in bundeltjes. In zakjes kunnen ze tussen beddengoed en kleren worden gelegd om motten af te schrikken. De etherische olie van lavendel verzacht insectensteken, brand- en snijwonden en verjaagt vliegen en muggen. Enkele druppels olie op het hoofdkussen en thee van lavendelbloemen zorgen voor een goede nachtrust.

Deze plant is bestemd voor decoratie en niet voor consumptie!


Verzorging

De Lavendel groeit graag op een zonnige, iets droge plaats in nogal stenige, wat kalkhoudende grond.

Lavendel kan het best twee keer per jaar gesnoeid worden:
Opschiksnoei - Na de bloei de bloemen en stelen met een beetje groen afknippen, de plant blijft dan langer mooi van kleur (grijsgroen). Als te veel wordt weggesnoeid is de plant niet meer tegen vorst bestand.
Lentesnoei - Na de strengste vorst, vanaf maart/april kan de struik diep teruggesnoeid worden, maar er moeten altijd groene, jonge twijgjes overblijven.